top of page

10 otázek... pro CZECHMX.CZ

Na čem letos Ferry jede? Chce zpět do USA?

Franto, těsně před začátkem sezóny jsi měl problémy, které ti znemožnily start na prvním závodě MMČR. Co se stalo?

V únoru jsem se chystal na první závody italského mistrovství a 3 dny před závodem mě na tréninku začalo hrozně bolet břicho. Když to ani druhý den nepolevilo, rozhodl jsem se pro rychlý návrat z Itálie domu a návštěvu lékaře. Měl jsem zánět slepého střeva a prý jsem dorazil, jak se říká za „minutu dvanáct“ a rovnou jsem šel na sál. Bohužel to znamenalo stopku na 8 týdnů.

V Dalečíně jsme tě již mohli vidět při tvé premiéře na zcela novém stroji. Přibliž nám, co je to za stroj?

Letos jedu na motorce značky ČZ 300ccm 2T, na které jedu seriály MMČR třídy MX1 a mistrovství Evropy třídy EMX300.

Dvoutaktní motorka se již ve třídě MX1 často nevidí. Jak vznikl ten nápad, že budeš startovat právě na ČZ MX 300?

Často se tedy nevidí. Rozhodnutí pro mě bylo hlavně kvůli seriálu EMX300 2T. V MM ČR jedu MX1, protože je to pro mě dobrý trénink. Přeci jenom 450ky mají vetší výkon, tak to musím dohánět jinde.

Byl pro tebe přestup zpátky na dvoutakt složitý?

Popravdě ani nebyl. Jezdil jsem na něm i rok v Americe a baví mě to na něm mnohem víc! Po několika posledních sezónách jsem i potřeboval nějakou změnu.

Určitě jsi porovnával časy, které jsi jezdil na Suzuki 450, a které nyní jezdíš na ČZ MX 300. Jsi na dvoutaktu rychlejší?

Popravdě jsem časy neporovnával. Spíš jsem se snažil hodně jezdit na motorce, abych byl rozjetý, protože po mém loňském úrazu z Pacova (zlomená ruka) jsem nemohl tolik trénovat.

V čem vidíš tedy největší výhody dvoutaktu?

Hlavní výhodou je určitě hmotnost motorky, lépe se ovládá. A určitě i údržba vyjde levněji.

Zapojil ses i do šampionátu EMX 300 v německém Teutschenthalu, jak se ti tam dařilo?

Do Teutschenthalu jsem se těšil, mám to tam rád. Takže jsem tam jel s chutí závodit! V pátek nám zapršelo natolik, že v sobotu ráno zrušili tréninky a posunuli na odpoledne. Trať byla v sobotu extrémně těžká a v kvalifikaci jsem měl 20. čas, s čímž jsem nebyl spokojený. V první jízdě jsem neměl dobrý start a začínal jsem na 24. místě. Během závodu jsem celkem rychle postupoval dopředu a v cíli byl na 8. místě! S mým výkonem jsem byl spokojený a těšil jsem se na druhou jízdu. Jenže v té jsem musel odstoupit po technickém problému s přední vidlicí.

Máš v plánu jet i další závody tohoto šampionátu?

Ano, podle původního kalendáře jsem měl v plánu jet celý seriál. Pak nám tam dali Rusko, což není zrovna ideální lokalita, ale tím, že jsem nedojel druhou jízdu v Německu, tak Rusko vynechávám. Jinak zbytek závodů pojedu.

Pár let jsi trénoval v USA, nepřemýšlel jsi, že by ses tam někdy vrátil?

Vracím se tam občas zatím podívat za známými. Byl jsem tam letos v březnu, když jsem nemohl jezdit. A vrátit se tam ještě určitě chci, třeba i na nějakou přípravu.

Když jsi trénoval v USA, jezdil jsi po boku Zacha Osborna, co jsi říkal na jeho divoký předjížděcí manévr při závodě AMA supercrossu, kterým si zajistil titul? Byl opravdu za hranou pravidel?

Tak Zach byl vždy divoký jezdec, a když na to měl, tak se s nikým nepáral. V supercrossu je to normální. Jeli o titul a tam si nikdo nic nedaruje.

autor článku: Petr Záruba - CZECHMX.cz

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
No tags yet.
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page